Léčba

Rektální diazepam jako pomoc při epileptickém záchvatu u dětí

ledna 28, 2016

Mimo recept na antiepileptika patrně od svého neurologa obdržíte ještě jeden recept, na rektální diazepam*. Ten byste měli mít u sebe pro případ velkého záchvatu nebo série opakujících se menších záchvatů. Uchovává se v lednici. V balení se nachází minimálně 5 kusů. Čtete si blog o dětské epilepsii z pohledu rodiče, články jsou především subjektivního charakteru, proto vždy v souvislosti s podáváním léků dbejte na instrukce, které vám poskytl váš lékař!

Aplikovat by se měl při velkém záchvatu, který trvá déle než 5 minut. Jeho účinnost by měla být okamžitá. Ale pozor, jedná se o návykovou látku a užívat by se měl v ojedinělých případech.

Zde vám popíši jinou osobní zkušenost. U syna se projevují spíše záchvaty petit mal, tedy ty menší a vždy se dostavují v sériích, zejména v noci. První naše záchvaty v bdělosti se projevily po návštěvě pouti, kdy nám jaksi nedošlo, že jízda na autodromu není zrovna nejvhodnější zábava pro epileptika. Záchvaty byly velké s vegetativním projevem. Nemohli jsme se se záchvaty vypořádat a bylo jich hodně. Nebyly ale zase tak významné, abych přistoupila k podání rektálního diazepamu. Po konzultaci s neurologem nám bylo doporučeno v takovém případě podat půlku obyčejné tablety diazepamu, na který jsme obdrželi recept. Mezi záchvaty máme vždy období, kdy tabletu lze podat. Naše záchvaty jsou jednou větší, podruhé menší, ale kolem diazepamu jsem chodila s nedůvěrou, takže jsem se jeho podání vyhýbala.

Až přišel Štědrý den. Velké natěšení na Ježíška a dárky udělalo své. Po osmi záchvatech, nepřipraveném stromečku, smutném dni a mém pláči jsem se rozhodla diazepam tabletu podat. Tableta nepůsobila moc rychle, čípek bude asi rychlejší, ale syn usnul a asi po dvou hodinách se probudil naprosto vyměněný, odpočatý a připravený dozdobit stromeček. Nakonec vše dopadlo dobře. Ježíšek přinesl opravdu super dárky. Syn se však klepal a třásl a vypadal opravdu jako po požití nějaké drogy nebo v lehce abstinenčním stádiu. Ještě druhý den jsem ho přistihla, jak sedí schovaný na zemi a se zaujetím pozoruje svoje klepající se ruce. Vzpomněli jsme si na oddělení dětské neurologie, kdy během synovi hospitalizace sdílel pokoj s holčičkou, která se klepala vcelku pořád. Prostě diazepam považuji za krajní volbu.

Lékařka nám v našem případě radila to s diazepamem nepřehánět, neboť by mohla v budoucnu nastat situace, kdy budeme jeho rychlou účinnost potřebovat. Kdybychom ho podávali často, syn si na diazepam zvykne a nebude adekvátně po jeho podání reagovat.

Kdy se nebudu ostýchat rektální diazepam nebo tabletu diazepamu podat?

  • při záchvatu trvajícím déle než 5 min.
  • při sérii záchvatů, která nemá konce (rozuměj po 4-5 záchvatech)
  • při horečce - s tím již máme zkušenost. Ještě před epilepsií syn zvládal vyšší horečky dobře a já je nechávala působit jako lék. S epilepsií se ale během horečky objevily záchvaty a v takové situaci snižuji horečku už před 38 a v případě nutnosti podám diazepam v tabletě.
Existuje nějaká náhrada za rektální diazepam?
  • Midazolam - roztok, která se aplikuje do úst, mezi tvář a zuby
  • Paradelhyd - kapalina, na rozdíl od diazepamu nepotlačuje dýchání
Jak jste na tom s podáváním diazepamu u velkých záchvatů?
Pozorujete nějakou zvláštnost na svém dítěti po jeho podání?

* diazepam je lék, který tlumí centrální nervovou soustavu. Užívá se pro zklidnění, při úzkostech a při léčbě svalových křečí (tedy při nekontrolovatelných epi záchvatech). Možná diazepam znáte i pod názvem Valium, což bylo jeho původní pojmenování v době uvedení na trh v 60. letech 20. stol.

0 komentářů

Budu ráda za Vaše komentáře a popis osobních zážitků k uvedenému tématu.

Doporučené články

ZAJÍMAVÉ ODKAZY

SCIENCE CAFÉ - přednáška Přemysla Jirušky o epilepsii
IBE, ILAE a EPILEPSY FOUNDATION nebo EPILEPSY SOCIETY - mezinárodní organizace věnující se epilepsii

ČESKÁ PODPORA NEMOCNÝCH EPILEPSIÍ