Základní informace

Léto bezpečně

července 07, 2017

S příchodem letních prázdnin, doby dovolených, koupání, turistiky a kempování, se zvyšuje nebezpečí úrazu u dětí všeobecně. Nehledě na děti, které mají epilepsii. S takovou diagnózou se mnoho rodičů zamýšlí nad tím, kde trávit dovolenou a jak zajistit bezpečí dítěte při hrách s kamarády. Kdy jsou bezpečnostní opatření na místě a kdy omezují účast na normálních prázdninových aktivitách?

Odborníci se shodují na tom, že je výhodná osobní zkušenost rodičů nebo osob, jež s dítětem tráví čas. Z tohoto důvodu jsou vhodné prázdninové tábory určené právě pro děti s epilepsií. Ve Spojených státech se pořádá mnoho takových táborů, takže si rodič může vybrat z velké škály nabídek. Samozřejmostí je zdravotní péče a přítomnost lékaře. Aktivity se přizpůsobují potřebám dětí, přesto se v nabídkách nachází plavání, plavba na kanoích, lukostřelba, turistika, horolezectví, jízda na koních, celotáborové hry apod. V České republice pořádá každoročně integrovaný tábor Společnost-E. Velkou výhodou pro děti je setkání s vrstevníky se stejným onemocněním.

Dále je důležité selským rozumem promýšlet skutečná rizika. Například při přípravě denního programu, výletů nebo sportovních aktivit. Naprosto nevhodné je děti strašit. "Tohle neděj, budeš mít záchvat!" "Nesmíš s dětmi na koupaliště, ty se určitě utopíš!" Naopak je potřeba zohlednit typy a četnost záchvatů a zdravotní stav celkově.

Rizikový pobyt u vody

Pravdou je, že obvyklým typem úmrtí lidí s epilepsií je utonutí. Jaká jsou opatření při pobytu u vody?


  • naučte dítě plavat / přesvědčte se, že osoba s epi umí plavat
    • Diagnóza epi neznamená, že by se vaše dítě mělo vodě vyhýbat. Naopak - měla by se plavání a bezpečnému pohybu u vody věnovat zvýšená péče.
    • naučte dítě uplavat 25 m v kuse
    • naučte dítě šlapat vodu a splývat, minimálně 1 min.
    • naučte dítě točit se ve vodě a následně najít cestu, jak se zorientovat / opustit vodu
    • naučte dítě vylézat z bazénu bez žebříku
    • naučte dítě skákat šipku / po hlavě a následně se vynořit - začínat můžete s tzv. delfínkem a postupně přidávat
  • dítě by nemělo plavat v řekách, lomech, jezerech, na otevřeném moři
  • dítě s epilepsií nikdy nesmí plavat samo bez dozoru. Nutná je přítomnost dospělé osoby nebo velmi dobře "vyškoleného" kamaráda.
  • při příchodu na koupaliště, bazén nebo na pláž je dobré o nemoci informovat plavčíka nebo plaveckého instruktora. Zvláště v případě, kdy jde dítě s epi plavat pouze v kolektivu kamarádů. Je dobré, aby měl dítě neustále na očích.
  • ideální je vybírat klidná místa, kde neskotačí mnoho dětí. Kde se bezhlavě neskáče do vody, ale jsou k tomu vyhrazena speciální místa. Táboroví vedoucí by měli společně s epileptikem do vody pustit omezený počet dětí. Tradičně se v různých příručkách doporučuje 10 dětí ve vodě, v tomto případě osobně doporučuji max. 6 dětí.
  • děti, u nichž nebylo dosaženo bezzáchvatového stavu, musí mít opatrovníka po ruce, tedy opatrovník musí plavat v dosahu dítěte. Taktéž je velice důležité nošení záchranné vesty - ve vodě, v blízkosti vody, na lodích, člunech, kanoích...
  • nepřeceňovat situaci, ani plavecké schopnosti dítěte. Dítě může být dobrým plavcem, umět se potápět a skákat do hloubky. Na rozdíl od dospělých se dítě většinou utopí rychle a tiše. Největší mylnou představou je, že dítě uslyšíte.
  • dle statistik lidé s epi nejčastěji utonou v rekreačním bazénu nebo na otevřené vodě. Dětem k utonutí stačí pouhý 1 cm vody, jakmile voda pokryje nos a ústa.

Léto má svoje specifika

  • epileptikům nedělá dobře náhlá změna počasí / tlaku / vlhkosti. Podle studie, která probíhala v Německu na univerzitě v Jeně, již snížení atmosférického tlaku o velikosti cca 10 hPA (hektopaskalů) zvýší pravděpodobnost záchvatu o 14 % u osob do 60 let. U starších jedinců je pravděpodobnost samozřejmě vyšší. Zvýšení hodnot atmosférického tlaku působí opačně. Další důležitou hodnotou je relativní vlhkost. Při jejím zvýšení o cca 18 % se zvýší riziko záchvatu o 22 %. Překvapivě snížení teploty nemělo během výzkumu na záchvaty výrazný vliv, při teplotách nad 20 stupňů Celsia se projevil mírný ochranný účinek.
  • hluboké dýchání je rizikové a vyvolává záchvaty - nedoporučují se sporty vytrvalostní, pobyty ve vodě bez přerušení / bez řádného odpočinku, extrémní ani rekreační potápění
  • fotocitlivý typ epi - vyvolat záchvat může odraz slunce na vodní hladině
  • pobyt ve výškách je rizikový - lezení vysoko po stromech, lezení po skalách bez jištění
  • pravidelný režim spánku a bdění je podmínkou - Nepořádat noční hry. Nevyčerpat dítě tak, že bude vystaveno lehkému spánku během dne.
  • některým epileptikům nesvědčí přesuny letadlem
  • Opatrovník, rodič nebo táborový vedoucí by se měl vyhnout konzumaci alkoholu

Podpora nezávislosti

Nevypěstovat v dětech pocit, že jsou zcela závislé na blízkých osobách, by mělo být cílem rodičů dětí s epilepsií. Nikdy není dobré dítě během prázdnin izolovat. Omezení by měla být odůvodněná, nikoli zbytečná. Také je dobré vystavovat děti novým situacím a podporovat v nich sebevědomí, že takové situace jsou schopné vyřešit samostatně.
Mějte na paměti, že každá epi je zcela individuální a je vhodné si případná rizika i bezpečnostní opatření stanovit v souvislosti s vašimi zkušenostmi nebo subjektivními pocity.


Čerpáno bylo z následujícího článku:

Bad Weather May Increase Risk of Seizures in People with Epilepsy, Study Suggests. In: NeurologyNow. [online] pub. 3.6.2017 [cit. 31.7.2017]. Dostupný z: http://journals.lww.com/neurologynow/blog/breakingnews/pages/post.aspx?PostID=500

0 komentářů

Budu ráda za Vaše komentáře a popis osobních zážitků k uvedenému tématu.

Doporučené články

ZAJÍMAVÉ ODKAZY

SCIENCE CAFÉ - přednáška Přemysla Jirušky o epilepsii
IBE, ILAE a EPILEPSY FOUNDATION nebo EPILEPSY SOCIETY - mezinárodní organizace věnující se epilepsii

ČESKÁ PODPORA NEMOCNÝCH EPILEPSIÍ