Léčba

Kovy v mozku

března 12, 2018

Nelze se během podrobnější studie fungování lidského mozku v kontextu s chronickou epilepsií nevyhnout otázce toxicity těžkými kovy. Postavení kovů v lidském organismu komplexně. Celostní medicína a přírodní léčitelství na toxicitu upozorňují již dlouhodobě. Je následována studiemi na univerzitách po celém světě. Vytvořily se dva tábory s naprosto odlišnými názory: vyšší množství kovů v organismu buď škodí, nebo ne. Často je názor toxického působení kovů na lidský mozek považován za konspirační teorii.
Pravdu vám neodhalím ani já. Nicméně je možné se společně podívat na prezentovaná fakta a ta si shrnout v krátkém článku.

Olovo způsobilo otravu bezpočtu dětí; rtuť má za příčinu defekt lidského plodu; je známa choroba itai-itai z rýže kontaminované kadmiem z 50. let v Japonsku - tedy dlouhodobé vystavení se působení těžkých kovů a následné karcinogenní účinky, poškození nervové či oběhové soustavy jsou status quo.
  • Ano, nadměrné množství těžkých kovů v organismu má dalekosáhlé následky, mezi nimiž se vyskytují nevratná poškození.
Vědci zkoumající původ Alzheimerovy choroby našli v mozku svých pacientů (oproti těm zdravým) nadměrné plaky a neurofibrilární klubka, jejichž součástí byly i stopy mědi, železa, zinku a dalších kovů
  • Zvýšené množství kovů způsobuje oslabení kognitivních funkcí, problémy s pamětí, rychlejší stárnutí. Zajímavý je rozdíl, který vykazovali jedinci se zvýšenou hodnotou kovů ve svém těle (stravě) při plnění různých paměťových testů v rozsáhlé studii Chicago Health and Aging Project (i v jiných studiích v Evropě). I když se jednalo o osoby stejného věku, výsledky testů poukazovaly na 19 letý rozdíl věku. Tedy výsledky testů osob s vyšší naměřenou hodnotou kovů v těle odpovídaly výrazně starším lidem, než byl jejich skutečný věk.
Očkování příčinou epileptických záchvatů a startérem nemoci
  • Mnoho odborníků se brání tvrzení, že by vedlejším účinkem očkování mohla být epilepsie a jiná poškození mozku. Od dětských let se ale učíme posloupnosti příčiny a následku. Nelze opomenout fakt, že se nemoc u mnoha dětí objevila právě po očkování, které spustilo nepřiměřenou autoimunitní reakci.
Nadměrné množství zinku se podílí na neuronálním poškození mozku při celebrální ischemii, epilepsii a mozkovém tramatu
  • Převzato z článku Roberta O. Wrighta a Andrea Bacarelliho o kovech a neurotoxicitě. Autoři doporučují hlubší výzkum zejména těhotných žen, jejich toxicity zinkem a následnému vlivu na pozdější život dítěte.
Na co dbát, pokud se chceme toxicitě vyhnout?
  • Důležité je samotné složení stravy. Měli bychom přijímat méně darů moře a vnitřností, stejně tak průmyslově vyráběných potravin. Důsledně kontrolujme i etikety dochucovadel a marinád, kde se často vyskytuje velké množství aluminia.
  • Zkontrolovat materiály, z nichž máte vyrobeno kuchyňské nádobí, také není od věci. Hliník se pro jeho výrobu využíval velice často.
  • Sledovat obsah kovů ve vitaminových doplňcích a lécích na snižování kyselosti žaludku.
  • Používat deodoranty místo antiperspirantů (obsahujících právě hliník).
  • Dávat přednost domácím a bio potravinám z ekologicky šetrného pěstitelství.
Zdroje:
BARNARD, Neal D. Jídlo pro váš mozek: chraňte svou mysl a posilte paměť v pouhých třech krocích. 1. vyd. Brno: BizBooks, 2014. 280 s.
Wright, R. O., Baccarelli. Metals and Neurotoxicology. In: The Journal of Nutrition, Volume 137, Issue 12, 1 December 2007, Pages 2809–2813, https://doi.org/10.1093/jn/137.12.2809

1 komentářů

  1. Абсолютно любой, у кого есть инстаграм аккаунт, хочет, чтобы его учетная запись была максимально успешной и известной. Достижение подобных результатов может оказаться сложным, в случае если применять как правило естественные способы получения популярности - накрутка подписчиков для инстаграм бесплатно. KRUTIMINST.RU - это портал, дающий возможность увеличивать число подписчиков, лайков, просмотров и комментариев в Instagram.

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za Vaše komentáře a popis osobních zážitků k uvedenému tématu.

Doporučené články

ZAJÍMAVÉ ODKAZY

SCIENCE CAFÉ - přednáška Přemysla Jirušky o epilepsii
IBE, ILAE a EPILEPSY FOUNDATION nebo EPILEPSY SOCIETY - mezinárodní organizace věnující se epilepsii

ČESKÁ PODPORA NEMOCNÝCH EPILEPSIÍ