Zajímavosti

Ano, dokážu to!

února 08, 2016

"Ano, dokážu to!" - "Yes, I can!" je letošní slogan Mezinárodního dne epilepsie. Ten připadá vždy na druhé pondělí v měsíci únoru, tedy na dnešní 8. únor 2016. Cílem této události je rozšířit povědomí o epilepsii a zbavit nemoc společenského stigmatu, který s sebou často epilepsie přináší. 




Dnes máme tedy příležitost upozornit na problémy lidí s epilepsií, podpořit jejich rodiny a seznámit se se zajímavými příběhy epileptiků či jejich pečovatelů. Je prostor zaměřit se na zdravotní i sociální aspekty tohoto onemocnění. Akce byla iniciována Mezinárodním úřadem pro epilepsii /IBE/ a Mezinárodní ligou pro epilepsii /ILAE/ a každoročně se do ní zapojí více než 120 zemí světa.

Jak můžete Mezinárodní den epilepsie podpořit Vy?

  • Nezáleží na tom, zda se Vás nemoc přímo týká či nikoli. Můžete v rámci sociálních sítí prezentovat, že jste si Mezinárodního dne epilepsie všimli, že ho slavíte nebo jste v něm nějak angažováni. Slouží k tomu hashtag #EpilepsyDay.
  • Dokonce k propagaci události slouží i tzv. SelfieWall
  • U nás v České republice (s přibližně 70 000 lidmi trpícími epilepsií) můžete shlédnout dokument Upadni a choď, který odvysílá ČT2 9.2.2016 v 10:50 a reprízuje 11. 2. 2016 v čase 12:20
  • U nás se epilepsii věnují následující organizace: Česká liga proti epilepsii, EpiStop a Společnost "E"
  • maskotem letošní akce je mořský koník Campi, který dostal ve své mořské škole svůj první epileptický záchvat a paní učitelka Mrs W Halem mu vysvětluje, o co se jedná a co by měl společně s rodiči podniknout


0 komentářů

Budu ráda za Vaše komentáře a popis osobních zážitků k uvedenému tématu.

Doporučené články

ZAJÍMAVÉ ODKAZY

SCIENCE CAFÉ - přednáška Přemysla Jirušky o epilepsii
IBE, ILAE a EPILEPSY FOUNDATION nebo EPILEPSY SOCIETY - mezinárodní organizace věnující se epilepsii

ČESKÁ PODPORA NEMOCNÝCH EPILEPSIÍ