Zajímavosti

Mezinárodní den epilepsie 13. února

ledna 24, 2017

Rok se s rokem sešel a blog o epilepsii u dětí očima rodiče slaví rok své existence. Taktéž na blogu opět po roce slavíme i Mezinárodní den epilepsie. Jeho loňský ročník oslovil mnoho lidí po celém světě a jistě i letos tomu nebude jinak. Příběh mořského koníka Campiho se dočkal druhého animovaného pokračování. Na různých místech světa se plánují přednáškové a společenské akce.


Mezinárodní den epilepsie - #epilepsyday  @IntEpilepsyDay - je speciální den, který připadá vždy na druhé pondělí v měsíci únoru a slaví se ve více než 120 zemích světa. Akce zvyšuje prostřednictvím médií a sociálních sítí povědomí o epilepsii. Upozorňuje na problémy osob s epilepsií, jejich rodin a organizací, jenž o epileptiky pečují. Zúčastnit se může každý bez ohledu na to, kde se zrovna nachází nebo zda epilepsií trpí či nikoli.
Jistě jste si všimli fialové barvy doprovázející kampaně již řadu let. Levandulová barva je celosvětovým symbolem epilepsie. Je spojena s jinou mezinárodní akcí, jejíž název - Purple Day - se dostal do povědomí již v roce 2009. Barvu zvolila malá dívenka z Kanady, Cassidy Megan, iniciátorka vzdělávání společnosti v otázkách epilepsie. Levandule je totiž často spojována s pocitem izolace a odkazuje tak na charakteristiku onemocnění samotného.

13. února 2017 můžete na sociálních sítích použít u svého příspěvku hashtag #epilepsyday nebo dokonce zaslat svoji selfie fotografii na speciální zeď. Loňskému ročníku dominovalo heslo: Ano, dokážu to! V letošním roce se organizátoři (Mezinárodní úřad pro epilepsii /IBE/ a Mezinárodní liga pro epilepsii /ILAE/) zaměřili na zobrazení epilepsie prostřednictvím obrazu a s tímto tématem proběhla i celosvětová soutěž.

A nyní pokračování Campiho příběhu: Po záchvatu, jenž se odehrál v mořské škole, Campi společně s rodiči navštívil neuroložku, paní Langustovou...



Nezapomeňte a 13. února se připojte. Hoďte se do fialova a sdílejte #epilepsyday.

0 komentářů

Budu ráda za Vaše komentáře a popis osobních zážitků k uvedenému tématu.

Doporučené články

ZAJÍMAVÉ ODKAZY

SCIENCE CAFÉ - přednáška Přemysla Jirušky o epilepsii
IBE, ILAE a EPILEPSY FOUNDATION nebo EPILEPSY SOCIETY - mezinárodní organizace věnující se epilepsii

ČESKÁ PODPORA NEMOCNÝCH EPILEPSIÍ