Zajímavosti

Epilepsie u dětí - televize a počítač

května 28, 2016

Většinová reakce starší generace na informaci, že má vaše dítě epilepsii, je následující: "To se nesmí dívat na televizi a rozhodně ho nepouštějte na počítač!" Přiznejme si, že nadměrné sledování televize a hraní na PC není asi dobré pro žádné dítě, lepší by bylo, kdyby běhalo venku. Na druhou stranu jsme se s mužem shodli na tom, že většina našich kamarádů, kteří svoji pubertu trávili výhradně před PC, umí výborně anglicky a nijak to neovlivnilo jejich vzdělání, natož schopnosti. Možná mají malé problémy se socializací, ale být geekem je v dnešní době naopak cool. Používání PC a dalších informačních technologií se v dnešní době prakticky nevyhnete. Jak na to s diagnózou epilepsie?




Fotosenzitivní epilepsie
Tímto druhem epilepsie trpí přibližně 3 % epileptiků. Prokazuje se na běžném vyšetření EEG tzv. fotostimulací. V případě, že je vaše dítě citlivé na světelné efekty, může sledování obrazovky televize nebo monitoru vést k vyvolání epileptického záchvatu. Fotosenzitivním epileptikům se doporučuje použití speciálních, tmavě tónovaných brýlí a hygiena v používání uvedených zařízení.

Co konkrétně při sledování televize a používání PC vyvolává epileptické záchvaty?
  • blikající světlo
  • vysoký kontrast, černobílý obraz
  • výrazné geometrické tvary - pruhy, šachovnice
  • stroboskopická světla
Nejen televize. V běžném životě se setkáme s uvedenými spouštěči i například:
  • na vodní hladině
  • při jízdě ve stínu stromových alejí - mihotavý kontrast stínu a světla
  • na diskotékách
  • na poutích a jiných zábavních akcích
  • laser games
  • zrcadlové labyrinty
  • moderní expozice muzeí, zejména těch technických a audiovizuálních
Epileptik může samozřejmě koukat na TV a používat PC. Doporučuje se však aplikovat následující hygienická pravidla v uvedených činnostech:
  • omezení doby na uvedených zařízeních na cca 1-2 hod. denně
  • zajistit náležitý odstup od obrazovky
  • nezatemňovat místnost, naopak používat další světelné zdroje v blízkosti obrazovky, vyhnete se tak výraznému kontrastu
  • nepoužívat černobílé obrazovky (to už snad dnes doma nemáme :-))
  • vyloučit hry, které jsou označeny jako nevhodné pro epileptiky (také jsme jednu od Ježíška dostali)
  • naprosto vynechat hry na principu virtuální reality
  • u fotocitlivých epileptiků použití speciálního filtru na obrazovku, speciálních brýlí
15. prosince 1997 v 18:30 japonského času

Většina dětských kanálů se v dnešní době neobejde bez japonských animovaných filmů prezentujících se speciální formou animace. Kontrast, světelné efekty a rychlá změna obrazu jsou pro japonskou kinematografii typické. Za masové rozšíření japonské anime vděčíme zejména seriálu Pokémoni.
Po odvysílání 38. epizody /Elektrický voják Porygon/ tohoto seriálu skončilo v Japonsku 685 dětí ve vozech záchranné služby. 310 chlapců a 375 dívek buď prodělalo epileptický záchvat, nebo si stěžovalo na rozmazané vidění, bolesti hlavy, závratě, nevolnost. 150 dětí poté muselo být hospitalizováno. Příčinnou byla scéna, kdy Pikachu používá svoji bojovou techniku zvanou "paka paka", která byla prezentována jako intenzivně blikající červenomodré světlo dosahující rychlosti 12 Hz po dobu cca 6 sekund. 
Zpráva se v japonských médiích rychle rozšířila a vyvolala vlnu hysterie. Tvorba seriálu byla na krátkou dobu pozastavena. Na základě tohoto bezprecedentního incidentu se sešlo Ministerstvo zdravotnictví a bylo povoláno mnoho odborníků k posouzení dané situace. Seriál měl nicméně silnou fanouškovskou základnu. Výsledkem tedy bylo po technické stránce seriál upravit, nebezpečné scény byly odstraněny nebo převedeny do 4 obrázkových scén.
Na začátku vysílání tohoto a podobných japonských seriálů a filmů by mělo být odvysíláno varování, které upozorní rodiče na podobu daného formátu. Vaše dítě by se uvedeným seriálům mělo raději vyhýbat.

I když se na EEG neprokáže fotosenzibilita, dávejte si pozor - důležitý je individuální přístup a vysledování reakcí na uvedené situace.

Pozoruji u svého syna nastupující bolesti hlavy při delším sledování televize nebo hraní her překračující 1,5 hod. Je potřeba hlídat podobu online her, které svému dítěti povolíte. Syn dostal záchvat při hraní na portále Lega, kdy hrál hru s rytíři a hrady. U her pořízených na paměťových médiích by mělo být uvedeno, zda mohou vyvolat epileptický záchvat. 
Dále pro nás byl rizikový dlouhodobý pobyt u vody, kdy vyvolal záchvat patrně pohled na vodní hladinu.
Při návštěvě muzejních expozic a dětských vědeckých center si dopředu voláme a zjišťujeme si bližší informace.

Zdroje informací:

Ošlejšková, H. a Makovská, Z.: Naše dítě má epilepsii. Informace pro rodiče. Brno: Klinika dětské neurologie LF MU a FN Brno, 2009 Epilepsie. Volný čas a sport. Praha: Společnost "E"/Czech Epilepsy Association, o.s. Pokémon episodes removed from rotation. Wikipedie. [online][cit. 28.5.2016] Dostupný z: https://en.wikipedia.org/wiki/Pok%C3%A9mon_episodes_removed_from_rotation
Obrázek:
Pokémon. Wikipedie. https://en.wikipedia.org/wiki/Pok%C3%A9mon

0 komentářů

Budu ráda za Vaše komentáře a popis osobních zážitků k uvedenému tématu.

Doporučené články

ZAJÍMAVÉ ODKAZY

SCIENCE CAFÉ - přednáška Přemysla Jirušky o epilepsii
IBE, ILAE a EPILEPSY FOUNDATION nebo EPILEPSY SOCIETY - mezinárodní organizace věnující se epilepsii

ČESKÁ PODPORA NEMOCNÝCH EPILEPSIÍ